Zal het videospel Crypto de katalysator voor adoptie zijn?

2.8.2020 | 07:27

  • Meer dan een derde van de mensheid zal tegen het einde van 2021 videospelletjes spelen.
  • Een aantal platformen bieden blokketenmogelijkheden die niet in traditionele gokspelen te vinden zijn.
  • Na enkele jaren van mislukkingen, kan de adoptie van de blokketen hier eindelijk zijn.

De videogame-industrie kan de natuurlijke katalysator zijn om blokketentechnologie in de mainstream te brengen. De meeste experimenten zijn tot nu toe mislukt, maar staat dat op het punt om te veranderen?

Na jaren van vallen en opstaan met Bitcoin vinden sommige platforms voor videogames een manier om gedistribueerde grootboektechnologie te exploiteren. Is de mensheid getuige van de eerste golf van adoptie op wereldschaal?

Een spel met grote cijfers

Videogames zijn een van de grootste groeiende sectoren in de entertainmentindustrie. Volgens gegevens van Statista.com zullen er tegen het einde van 2021 wereldwijd meer dan 2,7 miljard regelmatige spelers zijn.

Het hart van de videogame-industrie ligt in de regio Azië-Pacific, met meer dan 1,2 miljard videogamers in 2018. Deze regio alleen al genereerde in dat jaar een omzet van 71,4 miljard dollar, meer dan het dubbele van de omzet die in Noord-Amerika, de op één na grootste regio, werd gegenereerd.

Natuurlijk, gaming domineert niet alleen in de Aziatische-Pacifische regio. Uit onderzoek blijkt dat in 2018 twee van de drie Amerikanen als videogamespelers meetellen, tegenover 58% van slechts vijf jaar eerder.

De algemene perceptie is dat gaming wordt gezien als het tijdverdrijf van jonge mannen, maar uit gegevens blijkt dat jong en oud de passie delen. Een ander merkwaardig gegeven is de groei van vrouwelijke spelers in de Verenigde Staten, die steeg van 38% in 2007 tot 45% in 2018.

Gamers en Coiners

Misschien is er niemand anders in de maatschappij die meer klaar is om crypto en blockchain te adopteren dan de videospeler.

Ze zijn meestal tech-savvy en vertrouwd met in-game aankopen en digitale valuta. Bovenal zijn ze op zoek naar het creëren en uitwisselen van waarde in hun digitale wereld.

Het grotere probleem heeft te maken met wanneer ze proberen waarde over te dragen buiten het spel om. Veranderingen in het businessmodel van een ontwikkelaar of ongevraagde updates van een netwerk leiden meestal tot verlies van vertrouwen.

Er zitten miljarden dollars aan rijkdom vast in verschillende spelmerken. Gecentraliseerde partijen sturen die rijkdom vaak aan zonder input van de gemeenschap. Video gaming is rijp voor blockchain technologie, maar tot nu toe heeft het niet gewerkt zoals het zou moeten.

Proef en fout

Blockchain en crypto bestaan al meer dan tien jaar, maar zijn nog steeds niet geschikt voor videogamespelers. Het is niet voor het gebrek aan proberen.

Online distributeur Steam, een platform met meer dan 95 miljoen maandelijkse actieve gebruikers, probeerde het al in 2016. Ze begonnen Bitcoin Evolution te accepteren als betaalmethode, maar hebben de optie snel verwijderd in december 2017.

In datzelfde jaar werd de grote Bitcoin-stier gerund, waarbij de transactiekosten naar een onaanvaardbaar hoog niveau schoten, zoals Steam in een persbericht uitlegde:

„De kosten die door het Bitcoin-netwerk aan de klant in rekening worden gebracht, zijn dit jaar omhooggeschoten, tot bijna $20 per transactie vorige week (vergeleken met ongeveer $0,20 toen we Bitcoin in eerste instantie inschakelden)“.

Livestream-dienst Twitch, een platform met 15 miljoen dagelijkse uitzendgebruikers en in-platform valutabetalingen, volgde snel. Nadat het bedrijf in eerste instantie aankondigde dat het zowel Bitcoin- als Bitcoin-Cash-betalingen zou accepteren, veranderde het van gedachten.

Deze eerste experimenten, meestal gebaseerd op proof-of-work netwerken zoals Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum of Litecoin, zijn grotendeels mislukt. Wat is er sindsdien veranderd?

De New Boys on the Block

Een nieuwe generatie projecten is wellicht geschikter voor de videogame-sector. En blockchain netwerken met on-chain governance winnen die race. Nano en Stellar zijn twee van de meest opwindende platforms, omdat ze snelle nederzettingen introduceren tegen lage kosten.

Maar misschien is het project dat het snelst beweegt wel Dash. Het is van plan om digitaal geld te worden en een van de grootste beloftes van Bitcoin te vervullen.

Dash heeft onlangs de lancering van een nieuwe, gebruiksvriendelijke betaalinterface aangekondigd. De interface zal lange cryptografische adressen voor leesbare gebruikersnamen vereenvoudigen. Deze functie zou zeer aantrekkelijk moeten zijn voor zowel influencers als gamers.

Een andere interessante functie is Dash’s Decentralized API (DAPI). Deze DAPI zal de opslag van geverifieerde in-game data en statistieken in real-time mogelijk maken. Dit betekent dat hoe meer gamers en platforms verbinding maken, hoe veiliger en nauwkeuriger de data zal zijn.

Last but not least, is het onmiddellijke regelingsproces van Dash, dat tot videogameontwikkelaars zou kunnen leiden die hun in-game valuta’s symboliseren. Deze functie zal spelers in staat stellen om in-game valuta te besteden in de echte wereld ook. Het is een opmerkelijk interessante functie die misschien gewoon opstijgt.

Tijd om van spel te veranderen

Dash wint aan kracht in deze ruimte. Platforms zoals Whow Games, een social gaming netwerk met 9 miljoen gebruikers, accepteert abonnementsdiensten in Dash.

Een eSports gaming toernooi platform genaamd ReadyRaider maakt ook gebruik van Dash. Zoals oprichter Jacob Ballou onlangs verklaarde:

„We hadden betalingsfunctionaliteit nodig voor bepaalde wedstrijdtypes. De enige haalbare betalingsoplossing voor cryptocurrency zou een oplossing zijn met directe afrekening. Ik hou echt heel veel van Bitcoin, maar voor dit doel had het geen zin vanwege de hogere kosten en de lange wachttijden voor het voltooien van transacties“.

Hij voegt eraan toe:

„Als ik wil betalen om een spelwedstrijd te spelen als een speler een andere speler uitdaagt, moet die transfer direct en veilig zijn met minimale kosten. Spelers zullen niet lang wachten tot de transacties zijn afgehandeld om met andere spelers te kunnen spelen. Het was gewoon niet zinvol voor ons om een andere vorm van cryptocurrency betaling op te nemen, omdat Dash alles had wat we nodig hadden“.

Er is echter nog een lange weg te gaan voordat de reguliere adoptie begint. Dash en andere on-chain netwerken zoals Tezos, EOS of Decred zijn klaar voor de race, maar niemand weet nog wie het gaat winnen.

Het platform dat tijden deze opkomende markt recht zal waarschijnlijk een van de volgende crypto reuzen. Beleggers moeten een oogje houden op de bewegingen in de crypto video game sector, omdat het kan leiden tot een van de belangrijkste overdrachten van rijkdom in de menselijke geschiedenis.

Kommentare sind geschlossen